Monday, December 5, 2011

- DIET UNTUK HIPERTENSI -


Okay, hari ni kiter citer pasal HIPERTENSI plak yek...Apa itu HIPERTENSI..??? Hipertensi (tekanan darah tinggi) adalah penyakit kronik yang memerlukan rawatan perubatan, diet dan senaman oleh pesakit secara berterusan untuk mengurangkan risiko komplikasi seperti penyakit jantung, kerosakan buah pinggang dan strok.









Anda Perlu:
  1. Memeriksa tekanan darah anda dengan berjumpa doktor untuk memastikannya terkawal dan sesuai dengan anda.
  2. Mengawal berat badan untuk memastikan ianya sesuai dengan ketinggian anda.
  3. Mengurangkan pengambilan sodium dan garam dalam diet anda.
  4. Memastikan pengambilan serat anda mencukupi.
.
.
.

Pesakit digalakkan mengambil makanan tinggi serat. Anda memerlukan pengambilan 20-30g serat sehari.

Kebaikan Serat:
  1. Membantu mengawal tekanan darah.
  2. Menurunkan penyerapan kolestrol.
  3. Mengenyangkan seterusnya membantu mengurangkan pengambilan makanan.
  4. Mengurangkan masalah sembelit.
.
.
.

Saranan Diet Yang Kurang GARAM/SODIUM Dan Kurang LEMAK/MINYAK

Penyediaan makanan dan modifikasi resipi:
  • Kurangkan garam.
  • Elakkan makanan tinggi garam.
  • Guna perencah asli
  • Pilih makanan segar
  • Kurangkan makanan dalam tin/terproses/awet.
  • Buang kulit ayam dan lemak daging.
  • Gantikan santan dengan susu rendah lemak atau skim.
  • Ambil lebih sayur-sayuran.
  • Amalkan cara masakan rebus, bakar, sup, singgang, tomyam.
Makan Di Luar:
  • Kurangkan makan di luar.
  • Hadkan makanan segera.
  • Pilih masakan sup, bakar, gril, rebus, pindang atau singgang.
  • Pilih makanan berkuah tanpa santan berbanding goreng.
  • Elak tambah petis, garam, soso dan kicap dalam makanan.
Dan yang paling PENTING...!!!.....Elakkan pengambilan ALKOHOL.....

0 comments:

Related Posts with Thumbnails