Hari ni tibe2 rajin nak masak Nasi Ayam....x pernah masak sebenarnyer..so today its my first time make Nasi Ayam....Resipi get from my Ex Housemate time study kt uitm dulu...NORHANA.....
1) AYAM
Rebus ayam (Kuantiti mengikut kehendak masing2)
Perap ayam yang direbus tadi lebih kurang 2jam bersama2 Bawang putih, halia, bawang merah (dikisar), kicap pekat, kicap cair, sos tiram, madu, limau nipis & cuka sedikit
Selepas 2jam, boleh ler digoreng
Ayam Complete...
Selepas 2jam, boleh ler digoreng
Ayam Complete...
2) NASI
Tumis bunga cengkih 5biji, buah pelaga 5biji, kulit kayu manis, bunga lawang & marjerin. kemudian, gaulkan beras & air rebusan ayam & sedikit garam.
Nasi Complete..
3)SUP
Sup kosong - Air rebusan ayam & kiub stok ayam bersama2 sedikit garam
4) SAMBAL
5) KICAP
Masakan sedikit air rebusan ayam, air perap & sedikit kicap
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
NASI AYAM COMPLETE....
Apa lagi makan la, erkkkk...ketika entry ini ditulis perutku sudah kenyang diisi oleh nasi ayam air tanganku....hahhahaha...
.
.
.
.
KENYANG... !!!
*Thnks to Hana sebab bg resipi.
*To farah, tunggu ler petang sket nasi ayam sampai kt umh kamu..
T
1 comments:
Wahh..bleh tahan..cuma sebenarnye kalau nak sedap boh buah pelaga untuk lebih aroma~ayam tu sll kan kaler itam..tp papep pun tahniah la..ade jgk rajin nak buat nasi ayam
Post a Comment